Táplálkozási Tanácsadás

Napjainkban egyre elterjedtebbek a táplálkozási eredetű problémák, illetve az étrendi kezelést, változtatást igénylő megbetegedések. Ezek esetében elengedhetetlen a megfelelően összeállított étrend fogyasztása, illetve annak alapos ismerete.

Táplálkozással kapcsolatos problémával, vagy ezek megelőzése érdekében is forduljon hozzánk bizalommal!

ONLINE TANÁCSADÁS

 

CANDIDA DIÉTA

GABONAFÉLÉK:

Gabonafélék Napi 100-120 gramm. (1 szelet kenyér kb. 25-30 gramm, vagyis 2-3 dkg.) A kenyérfélék közül kizárólag a kovász és élesztő nélkül készített termékek javasoltak. A rostban gazdagabb teljes kiőrlésű lisztek, a tönköly liszt, a zabpehelyliszt, a rozsliszt, barnarizsliszt és kukoricaliszt, illetve a durumliszt igen előnyösek. Köretként főtt búza, főtt köles, hajdina, barnarizs, barnatészta (esetleg héjában főtt burgonya). A köretekhez, tésztákhoz, fasírtokhoz, pástétomokhoz kevés zabkorpát, gabonacsírát vagy lenmagpelyhet keverve lassítható az egyszerű cukrok véráramba kerülése. A gabonapelyhek közül  a zabpehely rendelkezik alacsonyabb glikémiás indexszel, azonban ez is inkább hőkezelt, megdúzzasztott állapotban építendő az étrendbe.




HÜVELYESEK: 

Hüvelyesek (bab, sárgaborsó, lencse, szója) szintén magasabb szénhidráttartalommal rendelkeznek. A hüvelyesek szénhidráttartalma lassan, fokozatosan jut be a keringésbe, illetve a legyengült szervezet felerősítését is szolgálják, tehát elvileg előnyösek a beteg számára. A gyakorlatban azonban sok esetben  erősebb gázképződést eredményezhetnek a béltraktusban, ami az egyébként is puffadásról panaszkodó beteg esetében nehézséget jelent. A gázképződést okozó hatás csökkenthető. (pl. az első főzővíz elöntése, a héjrész passzírozással való eltávolítása, vagy gázmegkötő fűszerek - köménymag - használata). Méginkább ajánlhatóak ezek a termékek csíráztatott formában, ugyanis így nem puffasztó hatásúak, ráadásul tápértékük is a többszörösére növekszik.




ZSIRADÉKOK:

Zsiradékok A diétába kizárólag olajos magvak és hidegen sajtolt növényi olajok építhetőek be a zsiradékforrások közül. Az értékesebb, gombaölő tulajdonsággal is rendelkező kukoricacsíra olaj, lenmagolaj és olívaolaj a leghasznosabb. A dió és a napraforgómag fogyasztása kevésbé tanácsos magasabb penésztartalma miatt, helyette inkább a mandula és tökmag előnyösebb (ez utóbbiaknak kismértékű gombaölő hatása is van). A mogyoró - allergén jellege miatt - szintén nem javasolt. A tökmag kiemelkedő immunerősítő hatása miatt is hasznos.







ZÖLDSÉGEK: 

Zöldségek A keresztes virágúak csoportjába tartozó brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta és kelkáposzta szintén beépíthető a terápiás étrendbe. A helyreállító diéta legfontosabb alkotóelemei a zöldségfélék és zöld levelű növények. A padlizsán, karfiol, karalábé, uborka, sárgarépa, zeller, spárga, paradicsom, zöldpaprika, cékla, hagymafélék, retek, sütőtök és főzőtök, pattiszon, paraj, sóska és a fejes saláta. Minél többfélét fogyaszt  nyersen a zöldségekből és salátafélékből, annál többet tesz egészségéért, ugyanis ezek küztudottan lúgosító hatásúak.




GYÜMÖLCSÖK:

Gyümölcsök Viszonylag kisebb szerepet kapnak a kezelés során nagyobb egyszerű cukor (glükóz, fruktóz, szacharóz) tartalmuk miatt. Legtöbbször nyers fogyasztásuk javasolt. A hazai gyümölcsök közül a 10 % cukortartalom alatt maradó fajták szerepelhetnek nagyobb súllyal a kontroll diétában. Ilyenek a savanykásabb típusú almák (pl.: Jonathan fajta),  egres, ribiszke, kiwi. Hasznos a citrom, a grapefruit. A terápia kezdeti szakaszában a gyors gombapusztítás a cél, így ilyenkor az említett gyümölcsök fogyasztását is jelentősen le kell szorítani.