Lugosítás bázikus vitálanyagokkal

VitálanyagokAz anyagcsere és egyben szervezetünk jó működésének egyik előfeltétele a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás. Hiánya többféle betegség kiváltó oka is lehet.
A szabályosan működő szervezet képes biztosítani, hogy a vér, valamint a sejtek közötti és sejteken belüli környezet pH-értéke állandó szinten maradjon – ebben az úgynevezett pufferrendszerek védelmi mechanizmusa segít.
Minden sav egy éppen ellenkező tulajdonságokkal rendelkező bázissal kapcsolódik össze, s ennek révén semleges hatású só keletkezik, ami nem terheli a sav-bázis háztartást. A bázikus vitálanyagokat (szervesen kötött ásványi anyagokat, nyomelemeket) tartalmazó élelmiszerek segítik a sav-bázis egyensúly fenntartását és megakadályozzák, hogy a test saját tartalékait (pl. a csontok ásványianyag-tartalmát) kimerítse. A táplálkozás során bejuttatott bázikus anyagok tehát nélkülözhetetlen feltételét jelentik, hogy elkerüljük szervezetünk túlsavasodását.
Szinte minden életfolyamat kötődik a savak és bázisok közötti egyensúlyhoz, ez azonban igen törékeny, számos külső hatás megbonthatja. Az egészségtelen étrend, a stressz, a rohanó életforma következtében napjainkban gyorsan felhalmozódhatnak szervezetünkben a káros savak – a túlzott savmennyiség nem csak az elfogyasztott táplálékból származik, hanem a különféle anyagcsere folyamatok során is termelődik.
Mivel a szervezet (például a vesék) savkiválasztó képessége korlátozott, ezért – ha hiányoznak a bázikus vitálanyagok a napi étrendből – a szervezet, a maga eszközeit veti latba, hogy a keringésből eltávolítsa a savakat.
Mivel a kötőszövetek, sajátos felépítésük miatt, különösen alkalmasak a savak befogadására, vízzel átitatott szivacsok módjára tárolják a savakat. Ámde ezért a raktározásért igen nagy árat fizetnek. A felhalmozódó savak hatására a kötőszövetek, továbbá az izmok és ízületek is, elveszíthetik rugalmasságukat, hajlékonyságukat, s ez idővel bizonyos elfajulással járó betegségek kialakulásához vezet.
A csontokból felszabaduló bázikus (lúgos) anyagok, mint például a kalciumfoszfát, alkalmasak a savak semlegesítésére. Ám, ha hosszabb távon így, vagyis demineralizáció révén szabadul meg a szervezet a túlzott savmennyiségtől, akkor saját tartalékait, elsősorban is a csontok ásványianyag-tartalmát használja fel – márpedig ez a folyamat felel a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulásáért.
Ha a bázikus tápanyagokban (zöldségben, gyümölcsben) gazdag helyes étrenddel, vagy bizonyos kiegészítők segítségével nem ellensúlyozzuk kívülről a savak káros hatását, különféle betegségek léphetnek fel.
Egyes területeken a savas esők, másutt a tömegtermesztéshez igazodó mezőgazdasági módszerek rontják a termőföld minőségét, így előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek a vártnál kevesebb vitálanyagot tartalmaznak. Ráadásul mindazok, akik sok húst és zsíros ételeket fogyasztanak, illetve dohányoznak, sok alkoholt, s túlzott mennyiségű kávét isznak, szintén káros savakkal terhelik meg a szervezetüket.
Bizonyos kórok – így a reumatikus rendellenességek, a cukorbaj; a vese, a gyomor, és a bélrendszer betegségei – esetén testünk nem képes kiegyenlíteni a túlzott savmennyiség következtében eltolódott sav-bázis egyensúlyt. Ezen állapot következtében az egyén hajlamosabb lehet az idegességre, teljesítménye, koncentrálóképessége csökken, fáradt, gyakrabban jelentkezhet nála fejfájás, migrén, izomfeszültség, ízületi fájdalom, bőrirritáció, a haj és körmök elváltozása, gyomorégés, étvágytalanság, illetve fokozódhat az allergiára való hajlama is.

(Forrás: patikamagazin.hu)