A koenzim Q10 jelentősége

A sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen Koenzim Q10 (más néven ubiquinone) 1957-ben történt felfedezése óta a kutatások középpontjában áll. Számos megfigyelés igazolta,hogy nemcsak az általános erőnlét megtartásában tölt be kulcsszerepet, de erélyes antioxidáns hatásánál fogva számos kórkép és krónikus betegség megelőzésében is szerepe lehet.

Japánban már 1960-tól kezdődően széleskörűen, kiterjedten alkalmazták étrend-kiegészítőként, de nagyobb dózisban a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben gyógyszerként is.

A Koenzim Q10 nem vitamin - de hasonló a vitaminokhoz Rendkívüli fontossággal bír az energiaképzésben, különösen a szív számára

A Koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, nagyrészt külső forrásból jutunk hozzá, kis mennyiségben is nagyon hatékony. Fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása, melyet az ATP molekulák látnak el. Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal) képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken. Vannak olyan egyének, akiknek genetikai hiba, vagy étrendi hiba miatt kevesebb Q10 termelődik a szervezetében még fiatalon is és igen korán ennek komoly jelei mutatkoznak fáradékonyságban, a krónikus szív-érrendszeri betegségek korai kialakulásában.

A Koenzim Q10 amellett hogy az energiaképzésben vesz részt, erélyes antioxidáns

A Koenzim Q10 azon funkciója, mely a szervezet védekezőrendszerének része, legalább ilyen nagy jelentőséggel bír. Ma már egyre többet tudunk meg arról, hogy a különböző káros hatások pl. sugárzás, levegőszennyezés, kemikáliák, stressz, stb. az egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból is káros anyagot produkál, amit szabad-gyöknek nevezünk. Ezen szabad-gyökök, ha nagy mennyiségben felszaporodnak testünkben, szerveinkben, károsítják a sejtek működését, megtámadják akár még a sejtmagban védett helyen lévő örökítő-anyagokat a kromoszómákat is. Ennek eredménye aztán a különböző szerv-károsodás, a legrosszabb esetben akár rosszindulatú daganatos burjánzás megindulása. Ezen káros szabad-gyököket szervezetünk védelmi rendszerei, mint az enzimek és vitaminok képesek közömbösíteni. A vitaminok közül kiemelt jelentőségű ilyen szempontból az E-, és C-vitamin szerepe a védekezésben. Ezen vitaminok mellett azonban egy jelentős védelmi tényező a Koenzim Q10, amely szintén alkalmas a káros szabad gyökök megkötésére.

Jelenleg külső forrásból is hozzájuthatunk Koenzim Q10-hez

Sokáig nem volt lehetőség a Koenzim Q10 pótlására, mivel előállítása nagyon körülményes volt. Mára azonban megoldódott ez a technológiai probléma és az emberi szervezetben termelődő Koenzim Q10-zel megegyező molekulát fejlesztett ki a gyógyszeripar és mondani sem kell, hogy ebben Japán élen járt. Amennyiben külsőleg visszük be a Koenzim Q10-et a szervezetbe, mintegy megemeljük a szervezet energia-szintjét, de úgy, hogy ezzel nem blokkoljuk, vagy csökkentjük a saját termelésű Q10 szintet sem. Nagy probléma volt a felszívódás megoldása. Mára olyan fejlett technológiával készül a Koenzim-Q10 étrend-kiegészítő vagy gyógyszer, amely a legjobb felszívódást tudja biztosítani.

Mivel a Koenzim Q10 termelődése az életkor előrehaladtával, azaz idősebb korban lecsökken, ezért a Q10-et összefüggésbe hozták az öregedéssel is és mint úgynevezett „anti-aging” öregedés lassító vegyületet is számon tartják. Kétségtelen, hogy a Koenzim Q10 leglátványosabb hatása a fiatalos életerő visszatérése és a kedélyállapot javulása, melyet számos esetben idősebb embereken, mint tapasztalati tényt megfigyeltek.

A világ számos kutatóhelyén foglalkoznak a Koenzim Q10 szív-érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepével. Úgy tűnik, hogy a káros szabad-gyökök az érelmeszesedés kiváltásában is jelentős tényezőnek számítanak, ezért a Q10 a prevenció egyik eszköze lehet. Elhízott egyének fogyókúrás programjában is szerepet kaphat, mivel javítja a fizikai terhelhetőséget.

A klinikai alkalmazás területein még további kutatások szükségesek. Annyi azonban mára is ismert, hogy nagyobb dózisra van szükség akár több száz mg/nap bevitel is szükséges lehet Ekkor lehet számítani arra, hogy a károsodott, gyenge szívet megerősíti, javítja a krónikus szívelégtelenségben szenvedők életminőségét és túlélési esélyeit. Annál inkább fontos ez, mivel Magyarországon a Q10 gyógyszerként is regisztrálva van.

Újabban kezdték vizsgálni nagy adagban adott Q10 szerepét egyes betegségek kiegészítő kezelésében (pl. Alzheimer kór) valamint a széleskörben alkalmazott lipidcsökkentők, a sztatinok mellékhatásainak kivédésében. Az orvostudomány meglehetősen szkeptikus a csodaszerekkel szemben, ezért ne úgy tekintsünk a Q10-re mint mindent megváltó gyógyírre, de ugyanakkor nem helyes alábecsülni ennek a molekulának az élő szervezetre gyakorolt igen pozitív hatását sem. Különösen akkor, ha ellentétben számos gyógyszerrel a Koenzim Q10-nek még igen nagy adagokban sincsenek számottevő mellékhatásai, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, ha azon orvosi elvet tartjuk szem előtt, melyet már az ókori orvosok is hirdettek: „Nil nocere” azaz: ne ártsunk a betegnek!

Forrás:Dr. Lipták Judit